Skip to main content

Αξιοθέατα

Ο Άγιος Γεράσιμος

Ο Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος της Κεφαλονιάς, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Κεφαλονίτες. Τα λείψανά του φυλάσσονται σε γυάλινη θήκη πάνω από τον τάφο του στη Μονή που φέρει το όνομά του, ένα μέρος ευλογημένο και ιδιαίτερης σημασίας για τους ντόπιους.

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε το 1506 σε εύπορη οικογένεια της αριστοκρατίας Νοταρά. Έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος και πέρασε 12 χρόνια στην Ιερουσαλήμ. Το 1555, μετά από παραμονή στην Κρήτη και τη Ζάκυνθο, ήρθε στην Κεφαλονιά. Έζησε για πέντε χρόνια σε σπηλιά κοντά στη Λάσση και στη συνέχεια ίδρυσε τη Μονή κοντά στα Βαλσαμάτα, προσφέροντας καταφύγιο και βοήθεια στους μη προνομιούχους.

Οι Κεφαλονίτες πιστεύουν ότι ο Άγιος θεραπεύει ασθένειες και τον τιμούν δίνοντας το όνομά του στα παιδιά τους. Το άφθαρτο σώμα του, που ανακαλύφθηκε ανέπαφο μετά από δύο εκταφές, εκτίθεται στη Μονή. Στις 16 Αυγούστου, ημέρα εορτής του, το λείψανό του περνά πάνω από ασθενείς, με την πεποίθηση ότι μπορεί να τους θεραπεύσει.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, πολλοί είδαν τον Άγιο να παρηγορεί και να φροντίζει τραυματίες, ενισχύοντας την πίστη των Κεφαλονιτών στο πρόσωπό του.

Όρος Αίνος

Ένα «Μαύρο Δάσος» όλο τον χρόνο, χάρη στο βαθύ πράσινο χρώμα του μοναδικού είδους ελάτου που φιλοξενεί. Ο επιβλητικός Αίνος είναι από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανείς όταν επισκέπτεται την Κεφαλονιά. Το ψηλότερο βουνό του νησιού στέκεται αγέρωχο και φιλοξενεί στο Εθνικό του Πάρκο σπάνια και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, μέσα σε ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς. Η κορυφή του (Μέγας Σώρος) βρίσκεται στα 1628 μέτρα. Περπατήστε στα μονοπάτια του ψηλότερου βουνού του νησιού και εξερευνήστε το βαθύ πράσινο του δάσους με τα μοναδικά κεφαλληνιακά έλατα (Abies cephalonica). Η περιπέτεια, όμως, δεν σταματά εδώ! Αναζητήστε τα διάσημα άγρια άλογα του Αίνου, που επιβιώνουν εδώ και αιώνες στη φύση, παρά τη μείωση του πληθυσμού τους. Η συνάντηση μαζί τους θα σας μείνει αξέχαστη. Καθώς συνεχίζετε την πεζοπορία σας, θα ανακαλύψετε περισσότερες εκπλήξεις. Κρυμμένα μονοπάτια, μυστηριώδεις σπηλιές και μαγευτικές λίμνες σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε, αποκαλύπτοντας την ανεπανάληπτη ομορφιά του Αίνου.

Ακροπολη Αρχαιας Κρανης

Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά από το Αργοστόλι, στον δρόμο προς τη Σάμη, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κράνης και της ακρόπολής της. Η Κράνη ήταν μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη που αποτελούσαν την «Κεφαλληνιακή Τετράπολη» την περίοδο 500–200 π.Χ. Τα βουνά λειτουργούσαν ως φυσικά σύνορα μεταξύ αυτών των πόλεων, οι οποίες, παρά τον ανταγωνισμό τους, διατηρούσαν την αυτονομία τους, έχοντας δικά τους νομίσματα.
Τα Κυκλώπεια τείχη της Κράνης, κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χρονολογούνται στον 7ο–6ο αιώνα π.Χ. Το όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική πεποίθηση ότι χτίστηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες.
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι εύκολη μέσω ενός σηματοδοτημένου μονοπατιού κοντά στο χωριό Ραζάτα. Η επίσκεψη προσφέρει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς την τεχνογνωσία των αρχαίων Ελλήνων στη δημιουργία τέτοιων μνημειωδών κατασκευών, ένα επίτευγμα που εντυπωσιάζει ακόμα και με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Η Κράνη εκτεινόταν αμφιθεατρικά στις νότιες και δυτικές πλαγιές του λόφου, με ένα απλό ρυμοτομικό σχέδιο και έναν κεντρικό δρόμο να τη διασχίζει. Στους βόρειους πρόποδες του λόφου Καστέλλι έχει βρεθεί ένα ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, τη θεά της γεωργίας και των δημητριακών.

Ακρόπολη Αρχαιας Σάμης

Σκαρφαλωμένη στο όρος Λαπίθα, η Αρχαία Ακρόπολη της Σάμης προσφέρει μαγευτική πανοραμική θέα στο λιμάνι της Σάμης και τη γύρω περιοχή. Η πρόσβαση στην Ακρόπολη γίνεται μέσα από γραφικά μονοπάτια που τη συνδέουν με ρωμαϊκά απομεινάρια της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.

Με ιστορία που χρονολογείται από την Παλαιολιθική εποχή, η αρχαία Σάμη υπήρξε ένα ισχυρό και αυτόνομο κράτος, με δικό της νόμισμα. Ήταν μια ευημερούσα και πολυπληθής πόλη, με εντυπωσιακά τείχη και ισχυρή άμυνα, που άνθισε χάρη στην ανάπτυξη του εμπορίου.

Η Ακρόπολη βρίσκεται στους λόφους του Παλαιόκαστρου και των Αγίων Φανέντων, προσφέροντας εξαιρετική θέα στις φυσικές ομορφιές της Σάμης. Ένας περίπατος μέχρι εκεί είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που συνδυάζει ιστορία, φύση και πολιτισμό.

Παραλία Αντίσαμος

Η παραλία της Αντίσαμου είναι από τους κορυφαίους προορισμούς στην Κεφαλονιά για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Βρίσκεται 30,6 χιλιόμετρα ανατολικά του Αργοστολίου και κοντά στο λιμάνι της Σάμης, φημισμένη για τα γαλαζοπράσινα νερά της και το καταπράσινο περιβάλλον από λόφους που την περιβάλλουν, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.
Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τρία beach bars και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Πίσω από τον λόφο, υπάρχει ένα ήσυχο σημείο για τους λάτρεις της φύσης και τους λουόμενους. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το ιστορικό Μοναστήρι του Αγριλλίου, προσθέτοντας μια πνευματική πινελιά στην εμπειρία.
Η Αντίσαμος έγινε διεθνώς γνωστή ως τοποθεσία γυρισμάτων της ταινίας του Χόλιγουντ Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι. Είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω παραλιακού δρόμου από τη Σάμη, κάνοντάς την έναν προορισμό που συνδυάζει φυσική ομορφιά και άνεση.

Αργοστόλι

Το γραφικό Αργοστόλι απλώνεται στους λόφους γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου και το μεγάλο φυσικό λιμάνι που σχηματίζεται εκεί. Η πόλη ξαναχτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, διατηρώντας την ιδιαίτερη γοητεία της.

Το Αργοστόλι είναι ένας ζωντανός και κοσμοπολίτικος προορισμός, ιδιαιτέρως δραστήριος το καλοκαίρι, με πλήθος δραστηριοτήτων. Σημείο αναφοράς αποτελεί η κεντρική πλατεία Βαλλιάνου, περιτριγυρισμένη από εστιατόρια, καφέ και μπαρ, ενώ κοντά βρίσκεται ο ιστορικός Κήπος του Νάπιερ.

Οι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού αξίζει να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τη Βιβλιοθήκη Κοργιαλενείου), καθώς και το Μουσείο Φωκά-Κοσμετάτου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το μοναδικό στην Ελλάδα Χαροκόπειο Εργαστήριο με έκθεση/κατάστημα χειροποίητων κεντημάτων, το Ραδιοφωνικό Μουσείο και ο Βοτανικός Κήπος.

Η Λιθόστρωτη είναι ο κεντρικός πεζόδρομος για ψώνια, με καταστήματα κάθε είδους, και αξιοθέατα όπως η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και το ενδιαφέρον καμπαναριό με το ρολόι στην Πλατεία Καμπάνα.

Μία από τις πιο δημοφιλείς βόλτες είναι στον παραλιακό δρόμο, ξεκινώντας από τη πέτρινη γέφυρα. Εκεί, περνάτε από ψαράδες που πωλούν την ψαριά τους απευθείας 

Άσσος

Περίπου 36 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, βρίσκεται το μικρό αλλά ενισχυτικό χωριό της Άσσου, ένα κρυμμένο, καλλιτεχνικά όμορφο μέρος που θα σας προσφέρει μια πολύ χαλαρωτική εμπειρία και αξίζει να επισκεφθείτε!

Αυτό το μικρό χωριό είναι ένα από τα must-see λόγω του αρμονικού μείγματος γραφικών στοιχείων. Βρίσκεται στο λόφο της μικρής χερσονήσου της Ερίσου. Αν και το μέγεθός της είναι μικρό και ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 100 σε αριθμό, είναι ένας τόπος που έχει μεγάλη ιστορική σημασία, λόγω της στρατηγικής του θέσης.

Γέφυρα De Bosset

Η γέφυρα De Bosset, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Charles Philip De Bosset το 1812, αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της Κεφαλονιάς. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, η γέφυρα υπέστη εκτεταμένη αποκατάσταση και σήμερα φιλοξενεί πολλές δημόσιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η γέφυρα De Bosset είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα πάνω σε θαλασσινό νερό, και κατασκευάστηκε το 1813 από τον Ελβετό μηχανικό Charles Philippe De Bosset, ο οποίος εργαζόταν για τον Βρετανικό Στρατό. Η συμβολή του στην κατασκευή της γέφυρας τον οδήγησε στον διορισμό του ως κυβερνήτη της Κεφαλονιάς από το 1810 έως το 1814, κατά την περίοδο της Βρετανικής κυριαρχίας στα Ιόνια Νησιά (1809–1864).

Πριν από την κατασκευή της γέφυρας, η στενή χερσόνησος του Φαναριού απομόνωνε το Αργοστόλι από την υπόλοιπη Κεφαλονιά, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κάνουν έναν κύκλο 5 χιλιομέτρων γύρω από τον κόλπο. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, κατασκεύασαν αρχικά μια ξύλινη γέφυρα στο Δράπανο, ένα μικρό χωριό 950 μέτρα πάνω από το νερό, που βελτίωσε τις μετακινήσεις και ενίσχυσε την ασφάλεια των κατοίκων.

Το 1842, η γέφυρα ξαναχτίστηκε με πέτρα από τον βαρόνο Έβερτον, χρησιμοποιώντας υλικά από τον λόφο Μετέλα. Στο κέντρο της γέφυρας, ένας συμμετρικός, τετράπλευρος οβελίσκος, γνωστός ως «Στήλη», υψώνεται από το νερό. Η στήλη, που τοποθετήθηκε το 1813, αποτελεί σύμβολο ευγνωμοσύνης του Κεφαλληνιακού Κοινοβουλίου προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο σεισμός του 1953 προκάλεσε ζημιές σε ένα τμήμα της γέφυρας κοντά στο Αργοστόλι, αλλά η δομή και ο οβελίσκος άντεξαν. Οι επακόλουθες επισκευές ενσωμάτωσαν σύγχρονες μεθόδους σκυροδέματος και πρόσθεσαν καμάρες για ενίσχυση. Σήμερα, η γέφυρα έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Αργοστόλι.

Έμπλυση

Πολύ κοντά στο Φισκάρδο, η παραλία Έμπλυση αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας. Ένας εκπληκτικός κόλπος και υπέροχα κρυστάλλινα νερά συνθέτουν το σκηνικό.

Μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με τα πόδια, με αυτοκίνητο ή με ταξί από το Φισκάρδο. Το περπάτημα ως την Έμπλυση θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη γιατί είναι κυρίως ανηφορική και στις δύο πλευρές της διαδρομής.

Τα λευκά επίπεδα βότσαλα μπορεί να κάνουν την είσοδο στη θάλασσα λίγο δύσκολη, αλλά τα καταγάλανα νερά σίγουρα θα σας ανταμείψουν. Προτείνουμε να έχετε μαζί σας εξοπλισμό για κολύμβηση με αναπνευστήρα, καθώς ο υπέροχος βυθός γύρω από τα βράχια θα σας σαγηνεύσει!

Ενώ υπάρχει καντίνα στην παραλία, να θυμάστε ότι η Έμπλυση δεν είναι οργανωμένη παραλία συνολικά, οπότε ίσως είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας σνακ και νερό.

Σε τυπικές καιρικές συνθήκες, ο κόλπος είναι προστατευμένος και ασφαλής για τα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να φυσάει αρκετά.Τα επίπεδα βράχια και στις δύο πλευρές του κόλπου είναι επίσης ιδανικά για ηλιοθεραπεία, μερικές φορές ακόμη πιο άνετα από την παραλία!

Κάστρο Αγ Γεωργίου

Μια κορυφή ύψους 320 μέτρων που δεσπόζει πάνω από τα χωριά Τραυλιάτα και Περατάτα, το Ενετικό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι βαθιά συνδεδεμένο με την ιστορία της Κεφαλονιάς! Παρουσιάζοντας ένα πολυγωνικό σχήμα και καλύπτοντας μια έκταση περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων, το κάστρο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα κατά τη βυζαντινή εποχή πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων και τελικά ανθίσει σε αυτό που είναι σήμερα υπό την Ενετική κυριαρχία στις αρχές του 16ου αιώνα. Μετά την πλήρη ολοκλήρωσή του, αυτό το φρούριο ήταν η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς μέχρι το 1757.

Ωστόσο, δύο σεισμοί τον 17ο αιώνα, καθώς και ο καταστροφικός σεισμός του 1953, άφησαν το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου βαριά κατεστραμμένο, με τις οχυρώσεις του να έχουν υποστεί πολλές ζημιές.

Ο χώρος διαθέτει ένα μικρό κόστος για να μπείτε και να εξερευνήσετε τα ερείπια, όπου θα βρείτε επίσης διάφορα οικόσημα από βενετσιάνικες οικογένειες!

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν τη φανταστική θέα του κάστρου στο Αργοστόλι και τα γειτονικά χωριά, αν και είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθούν τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Ευαγγελίστριας και την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου! Διαφορετικά, μπορείτε να χαλαρώσετε σε μια από τις κοντινές καφετέριες και εστιατόρια.

Λιμνοθάλασσα Κουτάβου

Η μεγάλη λιμνοθάλασσα που εκτείνεται βορειοανατολικά του Αργοστολίου είναι γνωστή ως Κούταβος ή λιμνοθάλασσα του Αργοστολίου. Η πετρόχτιστη γέφυρα Ντε Μποσέ συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, η οποία είναι τόσο ρηχή που δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα. Αποτελεί καταφύγιο για διάφορα είδη πουλιών και ψαριών, ενώ οι περίφημες θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη λιμνοθάλασσα την περίοδο του ζευγαρώματος.
Η λιμνοθάλασσα πήρε το όνομά της από την αρχαία λέξη «κότταβος» που σημαίνει μπολ. Είναι ένας πολύ ρηχός κόλπος, κατάλληλος μόνο για μικρά σκάφη, που παλαιότερα ήταν βαλτώδης και αδιάβατος, γεμάτος κουνούπια που μετέφεραν πολλές ασθένειες και μολύνσεις.
Από την κατασκευή της γέφυρας το 1813 κι έπειτα, η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου έχει αλλάξει εικόνα και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, όπου οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν θαυμάζοντας τη φύση.

Λιθόστρωτο

Αν επισκεφτείτε την Κεφαλονιά, δε γίνεται να μην περπατήσετε στο Λιθόστρωτο. Είναι ο πιο ζωντανός δρόμος του Αργοστολίου και σφύζει από ζωή και κόσμο όλο τον χρόνο.

Είναι ένας πεζόδρομος πραγματικά γοητευτικός, ένα γραφικό σκηνικό για τις πρωινές και βραδινές σας βόλτες. Ξεκινώντας από την πλατεία Καμπάνα, το Λιθόστρωτο φτάνει σχεδόν μέχρι την πλατεία Βαλλιάνου. Εδώ παρελαύνουν πληθώρα από μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια για κάθε γούστο.

Η περίφημη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται κατά μήκος του εμπορικού δρόμου.

Η καρδιά της Κεφαλονιάς χτυπά στο Λιθόστρωτο, με πολλά από τα παραδοσιακά έθιμα, όπως σερενάτες, θρησκευτικές εκδηλώσεις και τοπικές παραδόσεις να πραγματοποιούνται εδώ.

Μελισσάνη

Βρίσκεται λίγο έξω από τη Σάμη, το σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά έχει μια παράξενη γοητεία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη για τους τουρίστες να επισκεφθούν στην Ελλάδα. Παραδόξως, μια λίμνη βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο, με δέντρα και δάση που την περιβάλλουν.

Το σπήλαιο έχει σχήμα Β, με δύο θαλάμους ή αίθουσες που χωρίζονται από ένα νησί στο κέντρο. Ο πρώτος θάλαμος είναι ηλιόλουστος ενώ ο δεύτερος είναι σκοτεινός και έχει πολλούς σταλακτίτες καλυμμένους με φύκια και βρύα. Αν και μεγάλα σε μέγεθος, επισκιάζονται από τον τεράστιο θόλο. Παραδόξως, πολλοί από τους σταλακτίτες μοιάζουν με δελφίνια, τους συντρόφους και τους αγγελιοφόρους των νυμφών. Αυτός ο θάλαμος φωτίζεται με ηλεκτρικά φώτα.

Η οροφή μιας από τις αίθουσες κατέρρευσε πριν από αιώνες, αφήνοντας το φως του ήλιου να διεισδύσει. Το βάθος της λίμνης είναι 20 με 30 μέτρα. Όταν ο ήλιος είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι το μεσημέρι, το φως του ήλιου που χτυπά τα γαλαζοπράσινα νερά δημιουργεί μια μαγική ψευδαίσθηση και ολόκληρο το Σπήλαιο της Μελισσάνης ξαφνικά αισθάνεται φωτισμένο με μπλε φως. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε αυτό το σπήλαιο. Οι λοξές ακτίνες το πρωί και το βράδυ έχουν μια μαγική ποιότητα και οι επισκέπτες έχουν μια αιθέρια αίσθηση σκαφών που αιωρούνται στο φως!

Μνημείο Πεσόντων Μεραρχίας Acqui

Το Μνημείο Πεσόντων της Μεραρχίας Acqui βρίσκεται στην Κεφαλονιά και τιμά τους Ιταλούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατάληψης της Ελλάδας, το 1943, και συγκεκριμένα κατά την εκτέλεση της σφαγής της Μεραρχίας Acqui στην Κεφαλονιά.

Η Μεραρχία Acqui ήταν μια ιταλική στρατιωτική μονάδα που είχε σταθμεύσει στην Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την αποχώρηση της Ιταλίας από τον πόλεμο και την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος, οι Γερμανοί αποφάσισαν να καταλάβουν τη στρατιωτική αυτή μονάδα. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, όταν η Ιταλία υπέγραψε ανακωχή με τους Συμμάχους, οι Γερμανοί έκαναν επιθέσεις εναντίον της Μεραρχίας Acqui στην Κεφαλονιά. Παρά τις προσπάθειες αντίστασης, οι Ιταλοί στρατιώτες αδυνατούσαν να αντισταθούν στον γερμανικό στρατό.

Αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων ήταν η σφαγή πάνω από 5.000 Ιταλών στρατιωτών, που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες. Η σφαγή αυτή αποτέλεσε μία από τις πιο φρικτές στιγμές της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Το μνημείο αυτό, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Λάσση, στη βόρεια Κεφαλονιά, είναι αφιερωμένο στους Ιταλούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων και αποτελεί μια υπενθύμιση της τραγωδίας που έζησε το νησί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μνημείο υπάρχουν και επιγραφές που αναγράφουν τα ονόματα των πεσόντων, καθώς και αναφορά στο ιστορικό γεγονός.

Μυρτος

Η παραλία του Μύρτου είναι, αναμφίβολα, ένας από τους κύριους πόλους έλξης στην Κεφαλονιά. Βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου, σε μια πανέμορφη περιοχή γύρω από τεράστιους κατάφυτους λόφους. Ο Μύρτος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και συμπεριλαμβάνεται συνεχώς σε ταξιδιωτικά περιοδικά ανάμεσα στις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες παραλίες του κόσμου. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την καθαριότητα και τη φυσική ομορφιά του.

Η φυσική ομορφιά του Μύρτου είναι το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Ελλάδας.

Η παραλία έχει ημικυκλικό σχήμα που περιβάλλεται από εντυπωσιακούς λευκούς βραχώδεις βράχους με πλούσια βλάστηση στην κορυφή τους δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Η καταπράσινη περιοχή, το απότομο έδαφος, τα λευκά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ ένα μικρό μέρος παραμένει εντελώς παρθένο, ιδανικό για πλήρη απομόνωση.

Η δυτική ακτή του Μύρτου προσφέρει εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Οι επισκέπτες έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων και ένα ωραίο σνακ μπαρ που προσφέρει κρύα ποτά. Ο Μύρτος είναι εύκολα προσβάσιμος με όλα τα μέσα μεταφοράς. Κατεβαίνοντας την παραλία, θα απολαύσετε εκπληκτική θέα από ψηλά.

Πετανοί

Οι Πετανοί είναι μια μαγευτική παραλία της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στην όμορφη χερσόνησο της Παλικής, κοντά στο Ληξούρι. Αποτελείται από καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και ένα εκπληκτικό τοπίο από τεράστιους καταπράσινους βράχους που φτάνουν μέχρι το γαλάζιο της θάλασσας. Το νερό βαθαίνει αμέσως και συνήθως υπάρχουν μεγάλα κύματα στους Πετανούς. Η παραλία έχει μήκος σχεδόν ένα χιλιόμετρο και καλύπτεται κυρίως με άμμο, αλλά μερικά βότσαλα είναι διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής. Η παραλία είναι μερικώς οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχει επίσης ντους και τουαλέτα λίγα βήματα μακριά. Κοντά στους Πετανούς οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μερικές ταβέρνες και καφετέριες. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο λίγα αυτοκίνητα.

Πλατεία Βαλλιάνου

Η Πλατεία Βαλλιάνου στο Αργοστόλι είναι, το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε τον καφέ, το δροσιστικό ρόφημα ή το γεύμα σας. Τα απογεύματα, η πεζοδρομημένη πλατεία γίνεται σημείο συνάντησης ντόπιων, τουριστών και παιδιών που παίζουν σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον Κεφαλονίτη και εθνικό ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνο, του οποίου το άγαλμα στέκεται στην πλατεία.
Όλο το καλοκαίρι, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, χορευτικές εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες ζωντανεύουν την πλατεία τα βράδια. Σημαντικό κομμάτι της κεφαλονίτικης μουσικής κουλτούρας είναι οι παραδοσιακές καντάδες, που παίζονται με κιθάρα και μαντολίνο.
Πολύ κοντά στην πλατεία, μπορείτε να βρείτε τα μουσεία της πόλης, τον εμπορικό δρόμο Λιθόστρωτο, καφέ και εστιατόρια.

Πλατεια καμπάνας

Περπατώντας κατά μήκος των καταστημάτων στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Αργοστολίου, τo Λιθόστρωτο, θα φτάσετε στην πλατεία Καμπάνα.  Είναι προφανές ότι το όνομα της πλατείας προέρχεται από το καμπαναριό με το ρολόι που κοσμεί την πλατεία αυτή.

Σήμερα είναι μια ωραία ατμοσφαιρική πλατεία με καφέ και μαγαζιά, όμως πίσω στο 1797 αυτή η ιστορική και πρώτη πλατεία της πόλης ήταν η κεντρική σκηνή ενός από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα στην ταραχώδη ιστορία του νησιού. Εδώ τα γαλλικά στρατεύματα που μπήκαν στην Κεφαλονιά, έκαψαν το Libro d’Oro (το «Χρυσό Βιβλίο» ήταν ο επίσημος κατάλογος ευγενών στη Δημοκρατία της Βενετίας στην οποία ανήκαν μέχρι τότε τα Ιόνια Νησιά).

Ως αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης, τo 1797 τελείωσε η Ενετική κυριαρχία στα Ιόνια Νησιά, όταν και καταλήφθηκαν από τις δημοκρατικές γαλλικές δυνάμεις. Σε γενικές γραμμές, αυτή η αλλαγή χαιρετίστηκε με μεγάλη χαρά, γιατί προκάλεσε τον τερματισμό των προνομίων της αριστοκρατίας και την έλευση της ισότητας για όλους τους πολίτες.

Ρομπόλα

Η Ρομπόλα είναι μια παραδοσιακή λευκή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στην Κεφαλονιά, με μακρά ιστορία στην ελληνική οινοποιία. Τα κρασιά της φημίζονται για την έντονη οξύτητα, τη φρεσκάδα και τα χαρακτηριστικά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και βοτάνων. Η γεύση τους είναι καθαρή, αναζωογονητική, ενώ συχνά περιλαμβάνει νότες μελιού και αμυγδάλου, ανάλογα με την περιοχή και τον τρόπο παραγωγής. Η ποικιλία ευδοκιμεί στα ασβεστολιθικά εδάφη και το ζεστό κλίμα της Κεφαλονιάς, όπου το μοναδικό terroir ενισχύει την ποιότητά της. Τα κρασιά Ρομπόλας ταιριάζουν ιδανικά με θαλασσινά, ψάρια και φρέσκα τυριά. Τα τελευταία χρόνια, η Ρομπόλα έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις που αναδεικνύουν την πλούσια οινοποιητική παράδοση της Κεφαλονιάς και της Ελλάδας. ________________________________________ Orealios Gaea Η “Ορεάλιος Γη” είναι μια ελληνική εταιρεία παραγωγής κρασιών με έδρα την Κεφαλονιά, που συνδυάζει την οινική παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιεί τοπικές ποικιλίες, όπως η Ρομπόλα, για την παραγωγή κρασιών που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το terroir του νησιού. Οι αμπελώνες της βρίσκονται σε περιοχές με ασβεστολιθικό έδαφος, ιδανικό για την καλλιέργεια σταφυλιών υψηλής ποιότητας. Η “Ορεάλιος Γη” έχει κερδίσει την αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αποσπώντας βραβεία για την εξαιρετική της παραγωγή. ________________________________________

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα φυσικό θαύμα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στην Κεφαλονιά. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, θα εισέλθετε σε έναν υπόγειο κόσμο εξαιρετικής ομορφιάς. Με ηλικία άνω των 150 εκατομμυρίων ετών, το σπήλαιο αποκαλύφθηκε όταν ένας μεγάλος σεισμός ξεσκέπασε την είσοδό του.
Μέσα στο σπήλαιο, σταλακτίτες κρέμονται σαν λεπτές κουρτίνες από την οροφή, ενώ σταλαγμίτες που μοιάζουν με γυαλί αναδύονται από το έδαφος, δημιουργώντας μια καθηλωτική και εξωπραγματική ατμόσφαιρα.
Η τεράστια αίθουσα του σπηλαίου, γνωστή ως “Σάλα της Αποθέωσης,” φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική της και έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει συναυλίες. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν η Μαρία Κάλλας επισκέφθηκε το σπήλαιο, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την απίστευτη ακουστική του που έδωσε την πρώτη συναυλία μέσα σε αυτό.
Η φυσικά δροσερή θερμοκρασία του σπηλαίου προσφέρει μια αναζωογονητική ανάπαυλα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά είναι καλό να προετοιμαστείτε για την ψύχρα κατά τον χειμώνα.
Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα πραγματικό φυσικό θαύμα που θα σας αφήσει έκπληκτους και γεμάτους δέος.

Φαναρι Αγιων Θεοδώρων

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα σήματα-κατατεθέν της Κεφαλονιάς, ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων. Σε ένα τεχνητό ακρωτήρι, αποτελεί το απόλυτο σημείο για ρομάντζο και φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα!

Πρόκειται για έναν λευκό φάρο ύψους 8 μέτρων, εμπνευσμένο από το δωρικό αρχιτεκτονικό στυλ, ο οποίος χτίστηκε την εποχή που ο Charles Napier ήταν κυβερνήτης της Κεφαλονιάς. Καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό και ανακατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τάκη Παυλάτο το 1964 διατηρώντας τον αρχικό του αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Γνωστός και ως «Φανάρι», ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων είναι το ιδανικό σημείο για ηλιοβασιλέματα, ρομαντικές φωτογραφίες ή απλώς για να απολαύσετε τη θέα στο Ληξούρι. Αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας!

Φισκάρδο

Το χωριό Φισκάρδο βρίσκεται 49,5 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς. Τυλιγμένο σε λόφους καλυμμένους με κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα, αυτό το γραφικό ψαροχώρι είναι τόσο όμορφο που προστέθηκε στο Project Natura 2000 για την προστασία του. Διαθέτει δικό της λιμάνι αλλά και μαρίνα που θεωρείται παράδεισος των βαρκάρηδων και είναι πυκνά γεμάτη με γιοτ το καλοκαίρι.

Δίπλα στο λιμάνι, άφθονες ταβέρνες, μπαρ και καταστήματα περιμένουν να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας σχετικά κοσμοπολίτικος προορισμός στις μέρες μας, το Φισκάρδο διαθέτει μερικές τοποθεσίες για τους λάτρεις της ιστορίας, όπως ο Ενετικός Φάρος και το Ρωμαϊκό Νεκροταφείο.

Εδώ έζησε ο Νίκος Καββαδίας, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λογοτέχνες.

Προϊστορικοί τάφοι μαρτυρούν ότι το χωριό κατοικείται τα τελευταία 40.000 χρόνια.

Παλαιότερα ονομαζόταν Πάνορμος, ήταν γνωστό λιμάνι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Αν και οι μεγάλοι σεισμοί του 1953 προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στα νησιά του Ιονίου, το Φισκάρδο κατάφερε με κάποιο τρόπο να μείνει ανέγγιχτο, με αποτέλεσμα η γραφική παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική να κοσμεί τα σοκάκια μέχρι σήμερα.

Φτέρη

Η παραλία Φτέρη βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γραφικό ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής, στη δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς, στη χερσόνησο της Παλικής. Ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο παρθένους και ανέγγιχτους προορισμούς του νησιού, αγαπημένος από όσους αναζητούν ησυχία και φυσική ομορφιά, αν και προσβάσιμος σε λίγους τυχερούς.
Αυτή η κρυμμένη όαση προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, κολύμπι και ηλιοθεραπεία, καθιστώντας την το τέλειο μέρος για χαλάρωση και ηρεμία. Τα εντυπωσιακά λευκά βράχια, οι μαγευτικοί ασβεστόλιθοι και το καταπράσινο τοπίο συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ιδανικό για να ξεφύγετε από τη φασαρία της καθημερινότητας.
Για να φτάσετε στην παραλία Φτέρη, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε θαλάσσιο ταξί ή ενοικίαση ταχύπλοου από το λιμάνι της Αγίας Κυριακής ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι πεζοπορίας που διαρκεί περίπου 45 λεπτά.